VILNIAUS BALDAI

MUMS IR APIE MUS

Patarimai, ką nuveikti su gausiu sodo derliumi

Data: 2 spalio, 2020

Rugsėjis mus apdovanoja ne tik maloniai gaiviais orais, tačiau ir įvairiomis gėrybėmis. Tad tie, kurie turi sodą, daržą ar tiesiog vaismedžių arba vaiskrūmių nuosavame kieme, stengiasi pasirūpinti, kad visos šios gėrybės būtų panaudotos. Sprendžiantiems, ką daryti su turimu derliumi, siūlome keletą praktinių idėjų.

Maisto gamyba

Tai, ką galite pasigaminti iš savo turimų gėrybių, priklauso nuo jūsų fantazijos, nuotaikos, skonio bei turimo laiko. Pasisemti idėjų galite internete, taip pat specializuotuose leidiniuose.

Populiariausi pasirinkimai – daržovių troškiniai, daržovių bei sūrio apkepai, obuolių, kriaušių arba slyvų pyragai. Taip pat galite kepti turimas daržoves orkaitėje, prieš tai jas lengvai pamarinavę arba apšlakstę aliejumi ir apibarstę rozmarinais bei druska. Puikiai tinka kepti ir sūriu, varške ar mėsa įdarytas daržoves. O desertui galite orkaitėje išsikepti obuolių arba kriaušių.

Šaldymas

Vienas iš geriausių būdų išsaugoti vaisių, uogų ir daržovių vitaminus bei mineralines medžiagas ir vėliau mėgautis jų šviežiu skoniu, yra šių gėrybių šaldymas. Šaldymui ypač tinkamos įvairios uogos.

Šaldyti rekomenduojama tik visiškai sunokusias, panašaus dydžio uogas. Uogos turi būti nepažeistos puvinio ir nepernokusios. Idealiausia, jei jos užšaldomos per keletą valandų nuo derliaus nurinkimo. Prieš džiovindami švariai nuplaukite uogas ir nuvarvinkite kiaurasamtyje, stenkitės jų nepažeisti. Tuomet nusausinkite uogas ant popierinio rankšluosčio. Sausas uogas dėkite į šaldiklio kamerą ant maišelių. Kai jos sušals, perdėkite uogas nedideliais kiekiais į maišelius arba dėžutes. Panašiu būdu galite šaldyti ir slyvas, taip pat šaldymui tinkamos šparaginės pupelės, žirniai.

Konservavimas

Tiems, kurie turi ne vieną vaiskrūmį, galvos skausmą įprastai kelia gausus uogų derlius. Tad, jeigu mėgstate uogienes arba džemus, užkonservuokite serbentų, aviečių, agrastų ar kitų uogų. Taip pat konservavimui puikiai tinka įvairios daržovės.

Konservavimo receptų bei būdų yra skirtingų, visų jų esmė – neleisti veistis bakterijoms bei pelėsiui, išsaugoti konservuotų gėrybių skonį, išvaizdą ir bent dalį maistinių medžiagų. Konservavimui įprastai reikalingi cukrus, druska ir rūgštis, taip pat actas, o konservuojant daržoves dar pridedami prieskoniai bei žolelės, vyšnių arba serbentų lapai.

Marinavimas

Turimas daržoves taip pat galite ir marinuoti. Marinavimo metu dedama daugiau acto nei konservuojant, todėl marinuoti produktai yra skanesni. Vis tik acto rekomenduojama nepadauginti, siekiant, kad maistas būtų sveikas. Ypač skanu marinuoti agurkai, tačiau marinuoti tinkamos ir kitos daržovės, netgi cukinijos ar moliūgai.

Marinavimui reikalingos šviežios, neperaugusios ir nepažeistos daržovės. Tai, kaip supjaustyti daržoves, priklauso nuo jūsų fantazijos. Jos marinuojasi, kai ant daržovių yra pilamas karštas marinatas. Jeigu naudojate greitą marinavimo būdą ir daržoves laikote šaldytuve, jų nebūtina konservuoti. Tokios nekonservuotos marinuotos daržovės gali išsilaikyti nuo savaitės iki poros mėnesių.

Džiovinimas

Ne vienas savo sode augina ne tik obuolių, bet ir svarainių. Šios gėrybės puikiai tinka džiovinimui. Iš džiovintų svarainių galima pasiruošti skanios arbatos, o džiovintus obuolius – valgyti ir vienus kaip skanų užkandį. Be to, galite prisidžiovinti grybų ar morkų, svogūnų, porų, česnakų ir pan.

Patogiausia vaisius ar daržoves džiovinti orkaitėje arba elektrinėje džiovyklėje, tačiau galima džiovinti ir saulėje. Prieš džiovindami gerai nuplaukite vaisius ar daržoves ir palikite nudžiūti. Tuomet juos susmulkinkite ir džiovinkite pasirinktu būdu. Siekdami išlaikyti spalvą bei skonį, džiovinamas gėrybes galite lengvai pašlakstyti citrinos sultimis.

Džiovinti vaisiai ar daržovės, laikomi tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje, išsilaiko labai ilgai, todėl šiomis gėrybėmis galėsite džiaugtis iki kito sezono. Jos išsaugo daug vertingų medžiagų ir gali paįvairinti patiekalų skonį.

%d bloggers like this: